Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 273 хил. дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас

Днес в България пристигнаха 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от здравното министерство. 

Следващата доставка на ваксини се очаква в сряда от производителя Johnson and Johnson – 19 200 дози.

"Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне", заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

По думите му единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията.

"Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска", коментира той. 

Според него вече сме платили достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст.

Здравният министър напомня на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали са здравноосигурени или не. От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките.

"Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете!

Създали сме необходимата организация и ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме. Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото", категоричен е Кацаров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във