Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 260 000 туристи от 32 държави са посетили "Двореца" в Балчик

Над 261 000 туристи от 32 държави са посетили "Двореца" в Балчик през отиващата си година, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова на пресконференция, цитирана от БТА.

Най-многобройни сред туристите са румънците, следвани от българите и руснаците. В бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария през това лято изненадващо много са пребивавали и туристи от Полша, Германия и Франция.

Културният център отбелязва 10 на сто ръст на приходите спрямо миналата година като постъпленията достигат 1 800 000 лева, посочи директорът на института. През 2017-а "Дворецът" е бил открита сцена на шест международни фестивала, на многобройни концерти, майсторски класове, изложби, тематични конференции, премиери на книги и други културни събития.

През новата година туристите ще могат да видят холограма на кралица Мария в цял ръст. Триизмерната фигура посреща посетителите в читалнята на "Двореца" с "Добре дошли в моя кралски дворец". Холограмата е направена по стари фотографии, а гласът е синхронизиран по тембъра на владетелката, запазен в архивен запис, поясниха от културния институт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във