Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 2.5 млн. лева ще получат общините по 3 национални програми за образование

Над 2.5 млн. лева ще бъдат разпределени по бюджетите на общините за финансово осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. Министерският съвет одобри допълнителните трансфери, съобщиха от правителственият пресцентър.

Предвижда се 396 117 лева да се дадат на 183 общински училища за провеждане на учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии, с цел усвояване на учебно съдържание. Този модул включва и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музикални дейци, провеждане на конкурс за най-добър урок в музей и най-добър урок в галерия.

Освен това 1 845 284 лв. се пренасочват по три от модулите на националната програма  „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“.

С 1 262 350 лв. пък 1 555 общински училища и един център за специална образователна подкрепа ще могат да закупят електронни дневници. Те ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители, а софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съучениците им и др.

За първи път тази година на 15 училища се предоставят 77 194 лв. за закупуване на софтуер за професионално обучение.

На днешното правителствено заседание беше прието също така постановление, с което се одобряват допълнителни разходи/трансфери за 2020 г. за изплащане на стипендии по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. С постановлението се осигуряват средства на обща стойност 80 190 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във