Банкеръ Daily

Богдан Кирилов:

Над 2.5 милиона са доставените ваксини досега

От началото на година досега са доставени над 2.5 милиона дози, а над 1 милион и 160 хиляди са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това заяви в Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той съобщи, че в понеделник страна ни е получила нови 274 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а днес се очакват 19200 дози от "Янсен". Утре се очаква доставка от 36 000 дози на "Модерна" и в петък - 36 000 от Оксфордската ваксина.

До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни 2.5 милиона.

Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията.

"Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните две седмици имаше доставка на по-големи количества", заяви Богдан Кирилов.

Tой коментира и случаите в, които се смесват РНК ваксините с векторните. "Към момента няма данни за сериозни странични реакции, като в следващите дни ще стане ясно", отбеляза Кирилов пред БНТ и отчете, че хората, на които е поставена първа доза от Оксфордската ваксина, не отказват поставянето на втора доза. 

Според него до преди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

За оценката по руската ваксина "Спутник" Кирилов съобщи, че в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция по производствените бази в Русия. Данните ще бъдат анализирани, за да проучат качеството и безопасността на руската ваксина.

Стартирал е и предварителен преглед и за китайската ваксина на "Синовак", за която скоро се очаква по-подробна информация.

Обсъждат се възможностите за дарения и препродажба на ваксините. Ваксините не може да се преподават на цена по-висока от закупената, но на по-ниска цена е теоретично възможно, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите му България може да води такива преговори, но трябва да се получи съгласие от компанията производител на конкретната ваксина за извършване на дарения или препродажба. Много внимателно се анализира информацията, изискват се постоянно данни какво се очаква, уточни Богдан Кирилов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във