Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 25 000 украински бежанци трябва да бъдат настанени до края на май

До края на май правителството трябва да намери места за над 25 000 украински бежанци, които сега са настанени в хотели. Това стана ясно от думите на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Края на май е срокът, който правителството прие, за да съдейства за освобождаването на хотелите от украинските бежанци.

Към момента има осигурени 33 000 места. Но броят на бежанците в хотелите е 59 000, каза Мариана Тошева. Тя допълни, че не всички институции са предложили места за настаняване в съответните ведомствени бази. 

В момента правителството обмисля вариант да плаща за три месеца здравните осигуровки на всички, получили временна закрила. Агенцията за бежанците е една от институциите, която е била засегната от хакерска атака. Поради тази причина към НАП не може да подава данни за влезлите у нас. 

Втора седмица Агенцията е без сървъри и не може да прави разплащания. Системата  „Бежанци“ работи, каза Тошева.

Хотелиери от Балчик и Кранево, настанили украински бежанци в базите си, настояват за удължаване на срока на действие на програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България.

Те са изпратили декларация с исканията си до министъра на туризма Христо Проданов, както и до председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров.

В писмото си те изразяват готовност и да предоставят пълна информация относно разполагаемия капацитет и за какъв период ще е на разположение.

В декларацията си хотелиерите обръщат внимание на факта, че с тяхно сътрудничество някои от украинските деца вече са тръгнали на детска градина, има оформени документи за постъпване на училище, някои от родителите са в процес на установяване на работа.

Тези действия обаче няма как да бъдат завършени в оставащите три седмици от действието на програмата за хуманитарна помощ.

Следващо разселване ще бъде огромен стрес за тях, категорична е управителката на един от хотелите Александра Джафарова:

"Аз съм съгласна, че част от тези хора би било редно да бъдат насочени към държавни инстанции, но съм сигурна, че те няма да бъдат достатъчни за настаняването на всички бежанци".

Според хотелиерите най-разумният вариант е програмата да бъде удължена за онези хотели, които заявят желание да участват в нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във