Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 2200 войници от 12 държави участват в учението "Бриз 2019"

От днес до 21 юли Военноморските сили ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2019” отворено за участие за страни членки на НАТО.  Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България и в райони, които са предварително обявени.

В учението ще участват 12 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 6 вертолета и 2257 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

В „Бриз 2019” ще участват и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от четири министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Варна на флотилия бойни и спомагателни кораби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във