Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 21 000 изселници в Турция са подали декларация за гласуване

Над 21 000 изселници в Турция с български паспорти са подали онлайн декларация за гласуване, сочат списъците на Министерството на външните работи. 35 са секциите в Турция, а в деня на вота е в сила полицейски час със забрана за излизане за турските граждани.

Пандемията е голямата неизвестна и може да доведе до рекордно ниска избирателна активност на български избори в Турция. Но този път заради COVID-19 не се очаква да има така наречените изборни екскурзии – автобусите с български гласоподаватели, които идват в България за деня на вота, предаде БНР.   

Очакванията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласуват. В Истанбул са отворени 7 избирателни секции за вота в неделя.

Последни часове остават преди животът в Турция да замре за уикенда, когато има забрана за излизане, затварят магазините и кафенетата. Изселниците с български паспорти ще могат да отидат до секциите с български личен документ. В квартал Авджълар в Истанбул за организирането на вота помага Хюлия Алтън.

"Същата организация, която сме правили преди години, същата е пак. Само сега в момента какво има – маски има, дезинфектанти има, трябва температурата да се мери", каза тя пред Българското национално радио. 

На предишните парламентарни избори всички трябваше да попълват декларациите си пред членове на СИК, сега процесът е улеснен. 

"Тези, които бяха попълнили декларации по електронен път, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласуват, но тези, които на място ще попълват декларация – сигурно ще има опашки", обясни Алтън. 

На предишните президентски избори в Одрин са гласували 600 души, а на парламентарен вот в миналото гласа си са давали до 1500 души. Сега онлайн декларация за гласуване са подали едва 203-ма души.

Според Хасан Кушку – основател на Сдружението на балканските турци, хората се опасяват от пандемията. "Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни", смята той. 

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството.

Председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш каза: "Според нас като сдружение помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки, по-големи, например училище – с голяма зала". 

Дълги опашки пред урните се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са близо 2000.  

"И сега не се вдигат автобуси да ходят до България да гласуват – тази година има две вероятности – или хората поради тази пандемия няма да искат да излязат от вкъщи да гласуват и ще има малко народ, или точно обратното – всички ще искат да излязат от вкъщи. Ще видим в неделя какво ще стане", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във