Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 2,078 млрд. лв. е проектобюджетът на София за 2022 г.

2 078 156 361 лева е проектът за бюджет на София за 2022 година. Предвидени са инвестиции във всички стратегически проекти - метро, градски рингове, детски градини, зелен град.

Собствените приходи са 820 милиона лева - от местни данъци и такси. 766 милиона лева е финансирането на държавни делегирани дейности, а именно заплати, осигуровки, издръжка, които ще бъдат до финансирани от Столичната община.

Кметът Йорданка Фандъкова очаква да има актуализация в проектобюджета за 2022 година през лятото

Бюджетът е с 200 милиона лева повече от миналата година, което се държи на два основни фактора – увеличаване със 100 милиона лева за заплатите на учителите и 100 милиона от инвестиционни заеми – изграждане на третата линия на метрото и изграждане на градските рингове. 

584 милиона лева е размерът на инвестиционната програма, част от които са собствени средства и от европейски програми. 15,3 млн. лв. са от държавата. 

С 92 милиона лева се осигурява стартът на строителството на метрото към кв. Левски Г. До края на годината ще започне строителството и на 6 километра метро в район „Слатина“. Продължава да се настоява за средства от МС на намалените средства от Плана за възстановяване и развитие в размер на 40 милиона лева. Тези средства не са заложени в проекта за бюджет 2022 на Столичната община. 

120 милиона лева са предвидени за изграждане и ремонт на пътната инфраструктура - за изграждане на големите обекти - булевард „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“, „Ломско шосе“, общо 16 обекта за изграждане. 34 обекта – улици в кварталите ще бъдат ремонтирани във всички райони на София. 

88,88 милиона лева ще бъдат инвестирани в изграждане на канализация.

56,5 милиона лева са предвидени за инвестиции в образованието. Има готовност да започне строителство на 15 детски градини. 

70 милиона лева са за строителство на детски градини и училища. За по-голямата част от средствата ще помогне държавата. 

237 милиона лева ще се осигурят от такса битови отпадъци, които ще бъдат разходвани за почистването на града. 

150 милиона лева са за дофинансиране на градския транспорт. 

2 милиона ще бъдат инвестирани в спортни дейности. Ще започне изграждането на скейт парк в Северния парк. 

Очаква се София да има и нова детска поликлиника.

9 милиарда лева е приносът на София в държавния бюджет, подчерта кметът Фандъкова, която настоява столичната община да получи подкрепа от държавата, когато има нужда от финансова помощ.

„В тази много сложна година осигуряваме инвестиции в стратегически обекти в града и осъществяване на важните дейности за функциониране на града. Имаме притеснение за реализацията на проекти през тази година“, каза Фандъкова. 

София ще помага на бежанци от Украйна с транспорт и настаняване, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Екипи на Аварийното звено са готови да транспортират от границата на Украйна с Румъния желаещи хора.

При нужда може да се осигурят и допълнителни места за настаняване, информира столичният кмет:

„Имаме възможност да настаняваме семейства с деца, имаме възможност да настаняваме възрастни хора, които се нуждаят от медицинска грижа, като екипите на нашата аварийна дирекция са готови да тръгнат всеки момент по заявка и искане на МВнР към границата“, обясни кметицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във