Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от днес

От днес, 1 юли, повече от 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5.7 на сто на пенсиите си, съобщиха от Националния осигурителен институт. Промяната е в изпълнение на предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 г.

При пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 г., ще има от днес увеличение със същия процент. Независимо от датата на отпускането, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207.60 на 219.43 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125.58 на 132.74 лв. Нови ще бъдат също и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност и тези несвързани с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери. За увеличенията им са заложени общо 277 милиона лева допълнителни разходи за пенсии спрямо Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за миналата година.

43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да получават техните действителни размери вследствие на предвиденото повишаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лв. от 1 юли. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия по-висок праг като очакваният среден размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. е тя да достигне 386.27 лв.

За новите размери на пенсиите хората ще могат да се информират чрез електронната "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на института. Изплащането на пенсиите за месец юли 2019 г. от НОИ ще започне на 8 юли и ще приключи на 22 юли. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях, а преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, получаващи парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във