Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 180 тона опасни отпадъци са заровени край Червен бряг

Над 180 тона е очакваното тегло на опасните отпадъци, които бяха открити край Червен бряг, съобщиха от прокуратурата.

Към момента продължават да се извършват следствени действия във връзка с разследването, образувано за участие в организирана престъпна група, обвиняеми по което са бизнесмените Пламен Бобоков и Атанас Бобокови, бившият заместник министър на екологията Красимир Живков и други длъжностни лица. Направен е оглед на мястото, имот в местността „Лъката”, където бе открито нерегламентирано място за съхранение на отпадъци, за които е установено, че са опасни. Същите са били  предадени за съхранение от дружество от група „Монбат“ на търговско дружество, което не притежава нужните инсталации. След това са били заровени на въпросното място. 

В хода на разследването са иззети придружаващи загробения товар документи с надпис "Монбат-Сърбия". Междувременно е установено, че част от този опасен отпадък - около 100 тона, са били заровени и в стопанство в село Рупци, Община Червен бряг.

На 9 юли леки нива на радиоактивност са регистрирани край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци. В началото на юли беше установено, че част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли край Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния.

На 5 май тази година, беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг, а братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

Facebook logo
Бъдете с нас и във