Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАД 1.8 МЛРД. ЛВ. ЛОШИ КРЕДИТИ СЪБРА БИОХИМ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

БИОХИМ приключи 1997 г. с чиста печалба от 1.6 млрд. лева. За януари 1998 г. тя е 2.2 млрд., а положителният финансов резултат през миналия месец е 4.1 млрд. лева.


За да разшири кръга на кредитополучателите си, БИОХИМ трябва да се пребори най-сетне с нередовните длъжници. Както е известно, банката има право да отпуска нови заеми единствено до размера на събраните лоши кредити.


През ноември и декември миналата година БИОХИМ си е върнала 1.5 млрд. лв. безнадеждни вземания и такива, които са класифицирани в група Б - просрочени с повече от 60 дни. През първите два месеца на тази година събраните заеми от въпросните две групи са 1.8 млрд. лева. Тези пари обаче не са достатъчни, за да удовлетворят дори една стотна от исканията за кредити. Очаква се по време на предстоящите срещи между експертите на МВФ и БКК да бъде договорено какъв процент от новопривлечените средства от граждани и фирми, БИОХИМ може да отпуска като кредити. В момента общият размер на привлечените средства е 309.4 млрд. лв., а вземанията на банката от граждани и фирми са 270 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във