Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 18 хил. са актовете за неносене на маски, 33 хил. души са под карантина

Над 33 хиляди души са поставени под карантина от здравните власти. Това съобщи на брифинг в парламента министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

От началото на извънредното положение - 13 март, близо 310 хил. са били карантинирани и има ефективни присъди за нарушения. „Вече има постановени присъди над 500, които основно са пробация, условно лишаване от свобода, глоба, има една или две присъди, които са с ефективно лишаване от свобода“, уточни той.

Над 18 хил. са актовете за неносене на маски. „И само за вчера предупредителните протоколи за неносене на предпазна маска са 894 - т.е. ние първо предупреждаваме да носят, нашата цел не е да наказваме гражданите и да се глобяват, а да ги предупредим да вземат мерки за своето здраве“, обясни вътрешният министър.

Министър Терзийски уточни, че за предотвратяване на корупция и предпазване от заразяване с коронавирус, полицейските екипи, извършващи проверки по адреси за спазване на карантина, се формират на ротационен принцип.

Преди това в пленарната зала в отговор на депутатски въпрос той заяви, че диалогът със синдикатите в МВР никога не е прекъсвал и още следващата седмица ще има нова среща за заплатите на служителите на министерството. По време на парламентарния контрол Христо Терзийски увери, че от нова година всички служители на МВР ще получат 10-процентно увеличение на заплатите.

„Приехме промени в Закона за МВР за изплащане от 1 януари на положения извънреден труд на служителите на ненормиран работен ден, което ще струва над 60 милиона лева и касае над 13 хиляди служители. За 2021 г. е предвидено и увеличение на основното възнаграждение с 10 на сто, като заложената сума за над 48 хиляди служители е повече от 154 милиона лева“, обяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във