Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 1.6 млн. лв. ще получат участниците в изборите за реклама

Единадесет партии, две коалиции и девет инициативни комитета, издигнали кандидати за президент и вицепрезидент, ще получат по 40 000 лв. от ЦИК за т.нар. медийни пакети - средства за платено отразяване на кампанията им преди изборите на 14 ноември. 

Тъй като този път изборите са "две в едно", още 16 партии и 3 коалиции, ще получат същата сума за отразяване на кампанията за парламентарните избори. Двама независими кандидат-депутати ще получат по 5000 лв. от Централната избирателна комисия. Грубите сметки показват, че кандидатите могат получат общо над 1.6 млн. лв. за т.нар. медийни пакети.

От публикуваните списъци става ясно, че ЦИК ще отпусне по 40 000 лв. на тримата водещи кандидати за президент - Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов. Те се изпълняват критериите за получаване на максималната сума, тъй като са издигнати от инициативни комитети, въпреки че са подкрепени и от водещите политически формации.

По 40 000 лв. са заделени и за по-екзотични кандидати като Луна Йорданова, Йоло Денев и Цвета Кирилова. 

Някои формации, които са регистрирали листи за парламентарните избори, но са издигнали и кандидати за президент и вицепрезидент, ще получат директно по 80 000 лв. за медийни пакети. Такива например са "Евролевицата", "Възраждане", ВМРО, "Българско национално обединение", ВОЛЯ, "Глас народен", "Русофили за възраждане на отечеството", ПП "Правото", "Атака", "Общество за нова България". Както и коалициите около НФСБ и "Републиканци за България" и партията на Петър Москов.

Те се класират за тези средства, защото не са били парламентарно представени и съответно не получават държавна субсидия. 

Все още не е ясно дали всички формации и комитети, получили достъп до средствата, ще се възползват от пълния им размер, тъй като ЦИК преглежда поотделно заявките за реклама в медиите, за да одобрят плащане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във