Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 16 хил. дози от ваксината на "AstraZeneca" пристигнаха у нас

В България пристигнаха 16 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и AstraZeneca, съобщиха от здравното министерство.

Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник - 29 март, от производителя Pfizer/BioNTech - 31 590 дози.

Към края на юни ще са доставени малко над 4,5 милиона дози ваксини. Около 2 милиона души ще могат да бъдат ваксинирани. По думите на директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов расте броят на желаещите да се ваксинират. Около 3 случая на странични ефекти на 1000 се наблюдават след ваксиниране. Те са описаните в кратката характеристика на ваксините.

Анализират се данните за ваксинирани и заразени. Те предотвратяват хоспитализация и тежко протичане на заболяването.

До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото - над 70%. Прогнозата направи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина. Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме", каза пред Нова телевизия проф. Балтов.

"Като се появи и втората векторна ваксина, хората ще започнат да избират. Изведнъж всички ще искат еднодозовата", коментира още шефът на най-големия спешен център у нас.

И той предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново.

Проф. Балтов очаква мерките за 10 дни да дадат резултат. "Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще отложи реално връщането на училище поне с още 10 дни", изчисли проф. Асен Балтов. Той увери, че всички медици правят това, което се налага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във