Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 16 000 заявления са подадени за гласуване на 2 октомври в чужбина

рифинг на висши представители на Министерството на външните работи в София.

Над 16 хиляди са подадените до момента заявления за гласуване в чужбина на изборите на 2 октомври. Най-много са заявленията подадени в Турция - над 10 хиляди. България вече е получила разрешение от 48 държави за провеждането на парламентарния вот.

Постоянният секретар на министерството на външните работи Иван Кондов съобщи, че чешките власти не са разрешили откриване на секции извън българското посолство в Прага.

"Получихме и писмен отказ, така че за съжаление, ще трябва да намерим начин всички, които желаят да гласуват, да се насочат към посолството ни в Прага. Търсим вариант да образуваме дори три секции в посолството. По отношение на заявленията - имаме над 16 000 заявления. Искам да призова българските граждани да подават максимален брой заявления, защото това ще облекчи и ускори процеса на гласуване. След отпадането на Закона за извънредното положение няма да може да се гласува с лични документи, чийто срок на валидност е изтекъл", обясни той. 

На този етап не се предвижда откриване на секции за гласуване в Украйна.

Служебното правителство е започнало процедура по откриване работата на дипломатическата ни мисия в Киев, посочи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Това става на база на доклад на външния министър до служебния премиер. На базата на този одобрен доклад, най-вероятно в началото на месец септември, ще замине първата група, която ще възстанови работата на нашето дипломатическо представителство в Киев, разбира се, ако условията позволяват. На този етап няма разрешение за отваряне на генералното консулство в Одеса, тъй като условията там не позволят да функционира нормално дипломатическо представителство. Ако нещата вървят по план, най-вероятно до края на месец септември ще замине и втората група и нашето посолство ще функционира нормално, разбира се в оптимално допустими граници във военна обстановка", разясни Коджабашев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във