Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 1200 села може да останат без кметове и наместници

След местните избори, които предстоят тази есен, 1222 села у нас няма да имат нито кмет, нито кметски наместник. Причината са новите изборни правила, според които няма да се провеждат избори за кмет в села с население под 350 жители, а не под 100, както беше досега, но за да бъде назначен кметски наместник по закон трябва да бъде закрито конкретното кметство.

"Процедурата за закриване на кметството според Закона за административно-териториалното устройство на Република България е много дълга и тромава, заради което общинските съвети не са я започнали. Нашето предложение е кметствата в тези села да не се закриват, но законово да се уреди въпросът с назначаване на кметски наместник. Искаме промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които общинските съвети да могат да дадат правомощия на кметовете на общини да назначават кметски наместници в тези населени места", обяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева.

Подобен казус е имало и на предишни избори, когато законодателят е дал възможност на общинските съвети да дадат правомощия на кметовете на общини да назначат наместници в кметствата. Към момента обаче в парламента няма законодателна инициатива за разрешаване на проблема. От ГЕРБ съобщиха, че ще се работи по въпроса, а от "Обединените патриоти" изразиха мнение, че няма необходимост от законови промени. Според депутати от БСП, трябва да се вземат мерки хората селата под 350 души да не останат без административно обслужване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във