Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 1.2 млн. пенсионери, живеещи под линията на бедността, ще получат по 40 лв. коледни надбавки

Правителството отпусна 51 млн. лв. за коледни надбавки към най-малките пенсии. През декември еднократна помощ от 40 лв. ще получат всички пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедност - 363 лева. По този начин ще бъдат подпомогнати над 1.2 млн. пенсионери, отчете социалният министър Бисер Петков. 

В началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев да отстрани директори на болници и медицински персонал заради смърт на дете. Искането на премиера е да бъдат отстранени, докато приключат проверката на прокуратурата и съдебно-медицинските експертизи. 

"Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите, там са едни от най-добрите лекари. Трябва да има възмездие. Това, което зависи от нас, да бъде свършено още днес", настоя Борисов.

Повторно той посочи, докато свършат проверките и се намерят виновните, "веднага да се махат от там", визирайки ръководителите на болниците, лекували тригодишното починало дете. "Направихме детски отделения, инвестирахме. Толкова пари за здравеопазване се дават", каза още Борисов. 

Очаква се в сряда да приключат проверките в трите болници, имащи отношение към случая с починалото дете. Лечебните заведения, в които е наредена проверката, са "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във