Банкеръ Weekly

Общество и политика

Над 1000 язовира се нуждаят от ремонти

Поройните дъждове от последните дни изправиха на нокти редица държавни институции. Притесненията им идват от факта, че от сериозен ремонт се нуждаят близо 1000 язовири в страната. Това стана ясно от думите на  заместник-директора на Агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов. Той подчерта, че държавата е иззела част от функциите на местната власт по контрола над язовирите, за да се предотвратят трагедии за хората. Само че тези държавни ангажименти са от началото на март, а едва преди десетина дни  парламентът гласува промени в закона за водите.

Иначе  задача на новосъздаденото предприятие, което пое прехвърлените му от общините язовири, е да ги поддържа и ремонтира. Още при създаването му правителството обяви, че ще направи фонд, в който да се събират пари за ремонтите. Според министъра на икономиката Емил Караниколов  средствата трябва да идват от стопанската дейност на всички водохранилища у нас. С какви средства обаче разполага днес предприятието и колко точно пари ще са необходими за ремонти  все още не е ясно.

Според  Войнов най-опасни в момента са каскадните язовири (291 на брой), но всички те били под непрекъснат контрол, тъй като при скъсване на стена  последствията ще са необратими.

Въпросителни има и за състоянието на водоемите, които са собственост на ВиК дружествата и Националната електрическа компания. Самите фирми е необходимо да осигурят средствата за техните ремонти, но както в. "БАНКЕРЪ" е писал нееднократно, те обикновено се отпускат "по спешност", а не по програма за рехабилитация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във