Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 100 хиляди смениха личния си доктор

Общо 105 644 здравноосигурени българи са сменили своя личен лекар през юни, защото не са доволни от него или са се преместили да живеят на ново място. По закон тази смяна може да става на всеки шест месеца. През лятото расте делът и на тези, които заради договори за сезонна трудова заетост са избрали нов личен лекар в мястото, в което ще пребивават. Около една трета от тези българи са в столицата и две области на страната, според данните на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Най-много са те в София-град - 25 397 души. След тях са Пловдив - 2735, и Варна - 8487.

Съвсем ниска е активността в Бургаска област. Едва 6352 от пациентите са сменили през юни личния си лекар при положение, че общо 409 963 имат личен лекар, от които 333 000 са здравноосигурени.

Ниска е активността и в Шуменска област. Само 2750 пациенти са смениха личния си лекар в средата на годината. Най-много са избралите нов общопрактикуващ лекар в община Шумен - 1072-ма, а най-малко в община Каспичан - 47 души.

През последните години се наблюдава тенденция към намаляване броя на хората, които желаят да сменят личния си лекар.

Извън регламентираните в закона срокове срокове - през юни и декември, здравноосигурените лица също могат да осъществят нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашния им личен лекар. Когато здравноосигурено лице пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във