Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 10 милиона лева ще отидат за опазване на морската среда

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова представи нова грантова схема с мерки за намаляване на морските отпадъци. Това стана в Бургас по време на информационния ден по програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“.

„Първите три схеми, стартирани за финансиране, са тясно свързани с опазването на морската околна среда. За дейностите по програмата са предвидени почти 10 млн. лева. Това е израз не само на активната политика, водена на европейско и национално ниво, но и на все по-нарастващата обществена ангажираност към екологичните теми и натиск към институциите за ефективни мерки за чиста околна среда и подобряване качеството на живот“, каза Николова.

Според анализ на Европейската комисия всяка година между 150 хил. и 500 хил. тона пластмасови отпадъци попадат в световните морета и океани, а веднъж изхвърлени – остават там. Негативният ефект от замърсяването е сериозен и заради пластмасовите микрочастици, които остават в почвата, навлизат в хранителните вериги, питейната вода и въздуха. Затова информираността на гражданите чрез кампании е задължителна част от същинските мерки.

Една от първите стъпки за намаляване на пластмасата за еднократна употреба е създаването на зони, свободни от пластмаси. Инициативата е на председателя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева. Тя е подкрепена от Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, както и от бизнеса.

„Преди началото на летния сезон ще дадем старт на инициативата в Бургас“, оповести Атанаска Николова. Според нея успех в политиките се постига с подкрепа от обществото, затова програмата е насочена към местните власти, които трябва да включат гражданите.

Проф. Севдалина Турманова, председател на Общинския съвет в Бургас, обясни, че изпълнените в предишния програмен период проекти са доказали устойчивостта си. Сред тях е проектът Интегрирано управление на риска от наводнения в морския град, благодарение на който са били избегнати сериозни щети през 2017 година.

„Финансирането на проектите е в порядъка от 50 хил. до 150 хил. евро, а срокът за изпълнение може да е между 12 и 24 месеца“, съобщи пък Силвия Рангелова, ръководител на програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“.  

Крайният срок за кандидатстване е 31 март и става изцяло по електронен път чрез системата ИСУН 2020, като всяка община може да подаде само едно предложение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във