Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ ЩЕ СЕ ВЕЕ НА НЕОБИЧАЙНО МЯСТО

Някои текстове от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България, публикуван в бр. 47 на Държавен вестник, ще направят страната ни смешна пред останалия свят. Законът влиза в сила след десетина дни - на 24 май, и за да не изпаднем в цайтнот, е необходимо Народното събрание да вземе спешни мерки за решаване на проблема.


Съгласно чл. 18 на нормативния документ Националното знаме на Република България се издига в предната част на:


1. морските и речните кораби и други плавателни средства, вписани в корабните регистри на българските пристанища;


2. закупените от Република България кораби от чужбина ... до вписването им в корабните регистри на българските пристанища.


Дословното прилагане на този член ще направи България единствената страна в света, която не издига националния си флаг на корабната кърма, коментират специалисти от параходство Български морски флот. Самият текст е в пълно противоречие и с действащия от 1978 г. до днес Устав за службата по корабите от морския флот. В чл. 13 от устава е записано: Държавното знаме... се вдига на кораба по време на стоянка на кърмовия флагщок, а на ход - на гафела (специална летва за закачане на знамето на централната мачта) или кърмовия флагщок.


Параграф 2 от заключителните разпоредби на новоприетия закон отменя единствено стария социалистически Закон за държавното знаме на НРБ. Следователно текстовете от въпросния устав продължават да действат. И ако това не е непознаване на нормативната база - здраве му кажи!


Остават само две седмици до влизането на закона в сила и ние си скубем косите какво да правим - оплакаха се от параходство Български морски флот. Не сме наясно кое да спазваме - уставът, по който работим вече 20 години и който продължава да е в сила, или новия закон. Ако въпросните текстове от устава бъдат отменени от парламента и се наложи да прилагаме новия закон, ще трябва своевременно да изпратим радиограми до всичките 102 кораба да се приведат в съответствие с него. В този случай обаче ще ни се смеят всички, защото откакто има флот по света, националните флагове се веят на кърмата, а не на носа. Че въпросният текст е недоглеждане, е от ясно по-ясно - явно грешката е направена по аналогия с автомобилите. Защото предишният чл. 17 от новия закон възпроизвежда почти дословно (със съответната промяна на названията на длъжностите) текст от устава: Националното знаме... се поставя... на предната мачта на плавателните съдове, когато там се намират президентът на републиката, вицепрезидентът, председателят на Народното събрание или министър-председателят. Логичният въпрос, който веднага възниква, е: след като въпросните високопоставени лица слязат от кораба - по какво ще се съди за това, ако мястото на знамето остане непроменено?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във