Банкеръ Daily

Нено Димов

Националните паркове са с твърде ограничителни режими

Националните паркове са с твърде ограничени режими и много хора не могат да практикуват любимите си спортове през лятото и зимата. Това заяви министърът на околна среда и водите Нено Димов във връзка с масовото изкачване на връх Мусала, чийто организатор Слави Панайотов беше санкциониран.

"Нарушава се определен ред, независимо дали ни харесва или не. Отново излиза въпросът за планинския туризъм, който от години очаква своя дебат и се управлява от една малка група хора, но има и други групи хора, чиито интереси не са отразени адекватно", посочи министърът в ефира на БНТ. 

 За загробването на умъртвени прасета като мярка срещу африканската чума екоминистърът увери, че местата за това са подбрани, като 60% от поисканите са отказани. Димов все пак призна, че е могло по-рано тези места да бъдат набелязани. "Още миналата седмица са осигурени средства на националните паркове за залагане на капани за диви прасета, така че няма проблем там. При старта на ловния сезон популацията на диви прасета трябва да бъде сведена до под 0.03 на хектар, така че през късната есен, когато стартира ловният сезон, ще коментираме мерки и с ловците", допълни още той.

По негови думи с дивото къмпингуване има няколко проблема, като първият е свързан с отпадъците. "Тръгвайки от Царево и стигайки до Шабла, ще видите кметовете какви разходи имат, за да почистят за това диво къмпингуване. Второто са всичките биологични нужди, които всеки от нас има. Какво се случва тогава с отпадните води? Този закон се опитва да регламентира, че на местата, на които може да има диво къмпингуване, трябва да има някакви минимални условия и изисквания", категоричен бе Димов.

Ресорният министър изрази мнението си и по темата с ограничението на вноса на дизелови автомобили в Европейския съюз. Той смята, че една забрана за внос на стари автомобили е нарушаване на един от основните принципи на Европейския съюз - за свободното движение на стоки. Затова още миналата година на Съвета на министрите той е предложил темата да бъде решена на ниво Европейски съюз. Тогава бил подкрепен от още 9 държави.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във