Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на ВМРО иска самостоятелно явяване на изборите

Красимир Каракачанов и депутати от ВМРО пред паметника на Делчев в Борисовата градина

Преобладаващото становище на Националния съвет на ВМРО от събота е за самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори, както беше и на евроизборите през 2019 г., и на местните избори през същата година. Това обяви пред журналисти лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Всеки добре възпитан човек знае, че решение на съд няма смисъл да се коментира", каза Каракачанов, попитан за решението на Върховния административен съд, че партия "Атака" остава част от коалицията "Обединени патриоти". "Ако помните още юли 2019 г. "Атака", заради поведението, което имаха и в парламента, и спрямо коалиционните си партньори, бяха изключени от коалицията. Това съдебно решение по никакъв начин не може да ни задължи отново да търсим сътрудничество с тези хора", добави лидерът на ВМРО.

Той посочи, че от партията му не са водили сериозни разговори с ГЕРБ за евентуално съвместно явяване на парламентарния вот. "Това, за което разговаряхме преди около десетина дена, беше, че ще видим какво показва социологията и тогава ще коментираме", уточни военният министър.

Според Каракачанов ВМРО може "да излезе пред обществото с гордо вдигната глава, защото малко от политическите формации, били на власт, могат да излязат, да покажат предизборната си програма и да кажат, че са изпълнили почти всичко от обещаното".

Вицепремиерът информира, че с НФСБ имат нормални контакти, но разговорите с тях не са приключили и всъщност те са единствените, с които от ВМРО водят разговори за изборите. Две трети от членовете на Националния съвет на ВМРО предпочитат самостоятелното явяване, но това не означавало, че има някаква конфронтация или недоверие, отбеляза Каракачанов.

За отношенията на България със Северна Македония министърът на отбраната отбеляза като водеща активната роля на външния министър Екатерина Захариева. По думите му, инициативите и предложенията идват от България. Той повтори тезата си, че Скопие продължава "да тупа топката", очаквайки политическата конюнктура в България да се промени, при словенското председателство да получат отново подкрепа и евентуално новата администрация в САЩ да ги подкрепи. "Нищо ново и конструктивно не съм чул от ноември досега", добави Каракачанов. Според него от членството на Северна Македония в НАТО двустранният договор с България е "мъртъв".

Лидерът на ВМРО смята, че западната ни съседка е била склонна на разговори, демонстрирала е готовност, докато е получила "зелена светлина" за пакта. А сега България показвала, че "медалът има две страни" - ние сме добронамерени, но не сме нито глупави, нито наивни, нито без достойнство. Искаме българските изисквания да залегнат в преговорната рамка, да има отделна глава по изпълнението на договореностите, а не да говорим общи приказки, изтъкна министърът.

Попитан за ареста на руския опозиционер Алексей Навални, Каракачанов коментира, че "ако някой твърди, че Русия е демократична държава по европейските стандарти, значи греши дълбоко". Той добави, че репресията срещу когото и да било инакомислещ човек, без значение дали става въпрос за политика или за гражданска позиция по дадени въпроси, не е нормална.

Пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина Красимир Каракачанов, депутати от ВМРО и съмишленици почетоха паметта на революционера. Днес се навършват 149 години от неговото рождение. "Ние държим той да бъде уважаван, но държим и няма да допуснем той да бъде асимилиран посмъртно. Нито е морално, нито е християнско, нито е европейско", подчерта вицепремиерът. "Затова ние смятаме, че тези общи личности от нашата история (на България и Северна Македония - бел. ред.) като Гоце Делчев, неговият верен съратник Дамян Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов, могат да бъдат онова обединително звено, което най-накрая да сложи точка на този безсмислен спор, на тези безсмислени разединения, които се създават от кръгове в една съседна нам държава", каза военният министър.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във