Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на БСП се събира присъствено на 17 април

Изпълнителното бюро на БСП свиква присъствено заседание на Националния съвет на БСП на 17 април /събота/ за обсъждане на актуалната политическа обстановка в страната, анализ на изборните резултати и предстоящи решения в Народното събрание.

Ден след вота на 4 април лидерът на партията Корнелия Нинова даде пресконференция, на която обяви, че цялото Изпълнително бюро е подало оставка, но тя нама да напуска председателското място. Тя обясни, че не може да хвърли партията в хаос в този момент. И допълни, че предстои да бъде свикан Националният съвет, който да избере ново Изпълнително бюро. 

"Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца ще ни извади от активните политически събития", мотивира решението си Нинова.

Тя изтъкна, че си е взела поука от онази оставка през 2019 г.. "От опит знам какви процеси следват. Не бих рискувала да хвърля партията в този хаос в момента", категорична е лидерът на БСП. Корнелия Нинова призова вътрешнопартийните разговори да бъдат оставени за вътрешнопартийните форуми.

"Основната задача бе да разбием модела на ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ не може повече да управлява и Борисов повече няма да е премиер, но това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде и той ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес. Ние ще бъдем против този модел докрай", каза още тя.

Нинова благодари на членовете на СИК, застъпниците за участието им в изборния процес.

Тя коментира третото място на БСП, каза заяви: "За нас това е тежка загуба, но продължаваме да гледаме напред."

"Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахмеq  отстъпихме и втората позиция. За нас това е тежка загуба. Но апокалиптичните картини, които чертаят за БСП някои говорители на партията, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата, ние тепърва ще анализираме, ще видим. За нас причините са ясни", бяха точните думи на Нинова.

"Голямата ни грешка, че не ни приеха като алтернатива, възприети сме като част от статуквото", призна лидерът на БСП.

Вчера Изпълнителното бюро на БСП в Перник призовава председателя на партията Корнелия Нинова да подаде оставка. Местните социалисти определят загубата на изборите като катастрофална, а сред причините за това те сочат разчистването на вътрешнопартийни сметки, налагането на водачи на кандидатските листи, непознати в отделните райони, както и витиеватите отговори за подкрепа за кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

"За цялото си съществуване левицата е била само веднъж трета – преди 20 години, когато на избори за първи път се яви Симеон Сакскобургготски с НДСВ. Дори и тогава обаче гласовете за БСП бяха близо 800 000, т.е. почти два пъти повече от днес", се казва в разпространена до медиите позиция на местното ръководство на БСП.

Пернишките социалисти призовават председателя на партията Корнелия Нинова да поеме отговорност за действията си като подаде оставка и партийното й положение да бъде разгледано от Националния съвет на БСП. Освен това призовават за незабавно свикване на присъствено заседание на НС на БСП и свикване на заседание на 50-я Конгрес на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във