Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на БСП решава за третия мандат

Националният съвет на БСП ще се събере днес (26 юли) в 16:30 ч. на "Позитано" 20, за да обсъди вариантите за третия мандат за съставяне на правителство. Преди ден се проведе и заседание на Изпълнителното бюро на партията.

В изпълнение на Конституцията Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с основния закон на страната и ще бъдат с хоризонт петък, съобщи председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски. А като почти нулеви определи шансовете да бъде съставено правителство министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков преди началото на заседанието на Изпълнителното бюро на партията. "Смятам, че моментът е много сериозен, за да интерпретираме каквито и да било събития или желания на когото и да било", посочи той.

Два часа отне на тясното партийно ръководство да преценява какво да прави - да върне ли мандата, дали това да стане веднага, да го задържи, или все пак да се опита да предложи свой кабинет. Георги Свиленски прекъсна за кратко заседанието, за да съобщи: "И в изпълнение на Конституцията утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, два варианта за решение на правителство… Които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тоест в петък и двата варианта ще бъдат предложени, решени…"

Така развръзката беше отложена. Изпълнителното бюро ще внесе двете си предложения на свикания за утре Национален съвет, който трябва да вземе окончателно решение.

Пред БНР членове на Националния съвет коментираха, че по тяхна информация ще бъде предложено или мандатът да се върне веднага - още в сряда, или до петък да продължи опита за съставяне на правителство с гласове на депутати от "Има такъв народ".

В неделя вечерта на лидерски съвет БСП, ПП и ДБ обсъждаха казуса с третия мандат, но не направиха изявления. По-рано през деня в неделя имаше размяна на реплики между Корнелия Нинова и Слави Трифонов, чиято партия ИТН напусна разговорите за формиране на правителство, след като в медиите изтече запис на заседание на групата на ДБ в парламента. А президентът Радев напомни на БСП да действат с третия мандат съобразно Конституцията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във