Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на БСП одобри предложеното от Нинова ръководство

Националният съвет на БСП одобри предложеното от лидера Корнелия Нинова оперативно ръководство на партията.

Нинова ще има четирима заместници, като нов ресор е коалиционна политика. За него ще отговаря Атанас Зафиров. Другите заместник-председатели са Кристиан Вигенин, Владимир Москов и Ирена Атанасова.

За заместник председател с ресор "Идеология" е бил предложен Янаки Стоилов, но той си е направил отвод заради невъзможност да заема ръководен пост и ще ръководи подобна комисия в рамките на националния съвет, научи БНР.

Новите членове на Изпълнителното бюро на социалистите са Борислав Гуцанов, Боян Иванов, Иван Иванов, Катя Георгиева, Стефан Бурджев, Стойко Танков и Трифон Панчев.

Постовете си в прякото ръководство запазват Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Свиленски, Крум Зарков, Манол Генов, Радослав Гайдарски и Стоян Мирчев.

Предложеното от Нинова ръководство е било прието от Националния съвет със 136 гласа „за“, нула „против“ и 9 „въздържал се“.

Днес Националният съвет на БСП се събра на първия пленум след последния конгрес и прякото преизбиране на лидера Корнелия Нинова, за да избере ново Изпълнително бюро на партията. Тя предложи състав на прякото ръководство, което съветът одобри. Част от вътрешните опоненти на Нинова в партията останаха извън състава на Националния съвет.

Кирил Добрев, който беше конкурент на Нинова за лидерския пост, каза преди заседанието, че няма да приеме да е част от Изпълнителното бюро, дори да бъде предложен, защото не вярва, че политиката на партията ще се промени:

"Има два пътя, по които може да тръгне ръководството. Единият път е на консолидация, другият път е на конфронтация. Надявам се госпожа Нинова да се вслуша в менторите си и да избере пътя на консолидация".

Бившият социален министър Емилия Масларова изрази надежда, че разумът ще надделее над емоциите и в ръководството ще намерят място и опоненти на Нинова:

"Някои трябва да преглътнем някои неща, други пък трябва да се съобразим с това, което обидените казаха, защото все пак трябва да работим в екип".

Някои от участниците изразиха очакване да бъде обсъдена и резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона в България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във