Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на БСП одобри предложените водачи на листи

Националният съвет на БСП одобри предложените от Изпълнителното бюро водачи на листите за парламентарните избори на 4 април. Необходимите подписи са събрани при гласували вече повече от половината членове. Гласуването продължава до утре включително.

Единствено лидерката на партията Корнелия Нинова ще води две листи - в 25 МИР в София и в Пловдив. На предишните парламентарни избори тя оглавяваше само тази в столицата, където по традиция е т. нар. "лидерска битка". Тук се очаква да бъде номиниран и лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов.

Преди 4 години в Пловдив водач на червената листа беше проф. Иво Христов, но вчера Нинова съобщи, че с него са водени разговори и той ще бъде втори този път. Логично е лично тя да бъде първа в Пловдив, защото след изключването от партията на Георги Гергов в тамошните структури се породи напрежение.

В столицата за водачи са номинирани още депутатите Христо Проданов и Георги Свиленски, който е и шеф на предизборния щаб на БСП. И при двата избирателни района има разместване спрямо 2017-та. Тогава първи в 23 МИР беше Жельо Бойчев, а в 24 МИР – покойният Стефан Данаилов.

Въпреки желанието на социалисти във Велико Търново Весела Лечева отново да бъде водач на тяхната листа, мястото беше дадено на младия депутат и юрист Явор Божанков. Той 2017 г. бе на десето място в листата, но получи много преференции и влезе в Народното събрание. 

На миналите избори Кирил Добрев бе издигнат за водач от Габрово, но впоследствие отношенията им с Нинова се обтегнаха, той беше и остонвният й конкурент за председателския пост в партията. Така че сега мястото на Добрев в листата заема автомобилният състезател Крум Дончев.

На мястото на журналистката Елена Йончева, която бе водач в Хасково, а след това стана евродепутат и се изявява като един от острите критици на Нинова, сега е номиниран Велизар Енчев - бивш депутат от НФСБ и също журналист.

Народният представител Георги Гьоков пък измества бившия икономически министър Драгомир Стойнев на първото място в червената листа в Стара Загора.

Водач в Добрич на мястото на напусналия партията и основал своя - Красимир Янков е неособено известната Мая Димитрова. Мястото на друг отцепник - Валери Жаблянов в Кюстендил заема Румен Георгиев.

За водач в Кърджали е определена Петя Михалевска - дъщеря на покойния бивш депутат от левицата Димчо Михалевски, който имаше огромен авторитет сред местните социалисти. Говорителят на ПГ на БСП Александър Симов, който предишните избори бе водач на Кърджалийската листа, сега оглавява Смолянската и така измества дългогодишният успешен кмет на града Дора Янкова. 

За водач на листата в Перник е определен депутатът Стоян Мирчев. Той стана такъв в настоящия парламент от Силистра. В Перник водач през 2017 г. бе сегашният кмет Станислав Владимиров, който през последните месеци също влоши отношенията си с Нинова и провежданата от нея политика. Ръководството на партията дори сне доверието си от него миналия месец.  

В Силистра листата се оглавява от секретаря на БСП Вяра Емилова.

Настоящият депутат и бивш червен министър Румен Гечев ще води листата в Плевен. Друг лоялен към председателката народен представител  - Манол Генов, оглавява листата в Пловдив-област.

Енергийният експерт с остър език Таско Ерменков е предложен за водач в Разград, а зам.-председателят на левицата - Атанас Зафиров, в Сливен.

В Ловеч за водач е номинирана друга партийна заместничка на Нинова - Ирена Анастасова, а за проблемната Варна като водач е определен Борислав Гуцанов. Преди време Корнелия Нинова се опита да го свали от лидерския пост в морския град, но след това някак си се разбраха.

В Благоевград за водач е предложен лекарят проф. Георги Михайлов. В Търговище на мястото на Светла Бъчварова водач ще е Кольо Милев, който пък на предишните избори бе в Сливен.

В няколко избирателни района партийното ръководство не е направило промени. В Бургас, както и на последните избори, първи в листата на БСП е вечният Петър Кънев, който не е член на БСП, а е от гражданската квота. Във Видин водач остава Филип Попов, който е и настоящ депута. Атанас Костадинов пък запазва първото място в Монтана. Крум Зарков отново ще води листата в Русе, а в София-област - Иван Ченчев. Иван Валентинов Иванов остава водач в Шумен, а в Ямбол отново на първо място е издигнат Кристиан Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във