Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията

Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от червените редици за уронване престижа на партиията.

Националният съвет на БСП наложи на члена на НС на БСП Кирил Николаев Добрев мярката за партийно въздействие „Изключване“ и прекрати членството му в БСП, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет, разпределени както следва : за - 106 гласа, против - 61 гласа, въздържал се - 3 гласа.

Според устава на БСП членовете на Националния съвет се изключват от редиците на партията с решение на НС.

Предложението за изключването на Добрев дойде преди няколко дни от ИБ на БСП и Контролната комисия на партията, въз основа на искания от низови партийни организации и след преценка на действията на самия Добрев в последните месеци.

Вчера бе свикано неприсъствено заседание на Националния съвет на БСП с една единствена точка в дневния ред - да гласуват "за", "против" или "въздържал се" за членството на Добрев в БСП.

Мотивите за крайната мярка, която се предприема към Добрев, са в обем от три пълни страници и са обобщени в пет точки:

- открито противопоставяне на решенията на НС на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне,

- множество медийни изяви, използване за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП,

- подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията и внушават липсата на организационно-политическо единство,

- използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси,

- подпомагане на изграждането на структури на нови политически субекти.

Посочено е, че Добрев е организатр на протестите пред сградата на "Позитано" 20 по време на заседания на Националния съвет на партията. Подчертано е, че той е използвал влиянието си върху някои партийни организации и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси.

Изтъкнато е, че като член на БСП и на върховия орган на партията Добрев е подпомагал изграждането на структури на нови политически проекти, конкуренти на БСП - има се предвид формацията на Мая Манолова и на "Продължаваме промяната".

Добрев е обвинен в това, че с медийните си изяви създавал негативен образ на левицата. Към мотивите са изброени и редица интервюта, с които Добрев е уронил престижа на БСП. В тях се посочва, че това негово поведение е устойчиво и още през март 2020 година в свое медийно участие е нарекъл БСП „куц кон”.

Наред с това вместо да изпълни решението на БСП да се сформират експертни групи, които да влязат в преговори с ПП след вота за бъдеща коалиция, Добрев критикувал, че музейни експонати от БСП преговарят за кабинет. В своя подкрепа от БСП цитират и друго ТВ интервю на Добрев от ноември тази година, в което пред БНТ той казва, че член на Изпълнителното бюро е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки, което в мотивите за неговото изключване се определя като клевета.

И не на последно място - използвал влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси, както и подпомагал изграждането на структури на нови политически проекти.

Добрев е бил уведомен с изрично писмо за решението на ИБ на БСП и му бе поискано до началото и по време на провеждане на неприсъственото заседание на НС на БСП да изрази становище по мотивите.

Новината за изключването си от партията самият Кирил Добрев коментира още вчера във Фейсбук. "Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение", написа Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във