Банкеръ Daily

Общество и политика

Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията

Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП.

По казуса "Гергов" се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията  – Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП.

„Причината за изключването на Георги Гергов не е само една. Работна група на БСП обследва действията му и се установиха поредица от нарушения“, разясни говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Александър Симов.

Той изтъкна, че най-фрапиращото престъпване на нормите от Гергов е свиканото от него нелегитимно заседание на Областния съвет в Пловдив в разгара на пандемията. „Установиха се и подписани “присъстващи”, били в същото време под карантина. Представителят на Националния съвет на БСП е бил изгонен, за да не наблюдава какво се случва“, обяви депутатът.

Изключването на Гергов е по предложение на Изпълнителното бюро на БСП, след приемане на доклада на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин. Тя бе създадена по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов.

Създадената работна група проведе срещи с Бюрата на общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които бе обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори. Обсъдиха се и взаимодействието на Областния съвет с партийните организации, както и отношението към нередовно проведеното заседание на Областния съвет.

Говорителят на парламентарната група на БСП подчерта, че решението  за изключването на Гергов от партията е процес на катарзис сред българските социалисти. „БСП се изчиства, БСП дефинира много по-ясно своя образ и започва да стъпва на принципна основа”, подчерта Александър Симов.

Междувременно пловдивската градска организация на социалистите защити Георги Гергов. Градският съвет на БСП вече прие позиция за снемане на политическото доверие от националното ръководство на партията. Позицията ще бъде връчена утре в червената централа в столицата на лидера Корнелия Нинова, предаде Радио Пловдив.

„В момент, когато нашата партия трябва да се доказва като политически субект, призван да носи отговорност за бъдещето на нацията, тясното партийно ръководство избира пътя на вътрешнопартийната война“, пише в позицията.

Ръководството на БСП-Пловдив иска снемане на доверието на Изпълнителното бюро на Националния съвет заради липса на адекватна на дневния ред политика, маскирана с преднамерени скандали.

„БСП загуби окончателно всяко право да се нарича демократична, социалистическа и българска партия“, пише в позицията на местните червени. Според тях това е така, защото: „Изпълнителното бюро нарушава системно устава на партията, управлява с интриги, натиск и заплахи в мутренски стил и репресира с Гьобелсови средства инакомислещите и критичните гласове“.

„Атаката срещу лидера на Пловдивската партийна организация е институционална, но се персонализира, за да скрие истинските мотиви на инициаторите - подреждане на листата за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни“, пише още в позицията.

Атаката срещу Георги Гергов те обясняват по още два начина – БСП-Пловдив и Георги Гергов са независими от благоволението на Корнелия Нинова, както и факта, че той е почетен консул на Русия.

„Ние социалистите, нямаме право да мълчим, защото с мълчанието на добрите хора фашизмът порази света“, пише още в декларацията.

„Да предпазим партията от командирския костовистки стил, който се опитват от „Позитано“ 20 да наложат в БСП“ – пише в заключение на позицията.

Шестимата председатели на районните организации на партията в града под тепетата се застъпиха за настоящия градски лидер. Зад Гергов застанаха също депутатите от БСП Георги Търновалийски и Теодора Халачева.

Организационният секретар  на партията в Пловдив Димитрина Вакрилова даде отговор на въпроса кой стои зад атаката срещу Георги Гергов. По думите ѝ, случващото се е в резултат на доноси от 20 местни социалисти, премахнати от ръководството на БСП в Пловдив заради липса на качества.

„Готови сме да хвърлим партийните си билети, но няма да се оставим един малък кръг от хора да се опитат да ни отстранят“ – заяви Търновалийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във