Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната статистика и общинските преброителни комисии започват предварителен обход

От днес до 15 септември Националният статистически институт, съвместно с общинските преброителни комисии ще извърши предварителен обход във всички населени места в страната за актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите. Това е един от основните етапи в подготовката на преброяване 2020-2021 година и ще се осъществи от близо 2000 представители на общините и НСИ.

По време на обхода те ще съберат информация за географските координати и характеристиките на сградите. Обект на наблюдението са жилищните сгради, местата за настаняване, болници, общежития, затвори, манастири, места за предоставяне на социални услуги.

Целта на изследването е да бъде осигурена информация за всички сгради в райони, където липсва утвърдена цифрова кадастрална карта, за да бъдат получени актуални и коректни адресни данни, които ще подпомогнат преброяването догодина.

Въз основа на събраната информация резултатите от преброяването ще могат да бъдат предоставени на общините, като ще се подпомогне процесът по изграждане на Националния адресен регистър.

За първи път предварителният обход се провежда чрез използване на мобилни устройства. Регистраторите няма да посещават домакинствата и жилищата. Те нямат право да събират от самите лица информация за тях, домакинствата или имотите им, както и да ги интервюират или събират данни по други въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във