Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната пациентска организация настоява за информационна кампания за коронавируса

Националната пациентска организация настоява здравните власти незабавно да започнат информационна кампания сред населението за мерките срещу коронавируса, а до личните лекари и лечебните заведения да бъдат изпратени задължителни указания за действие.

Национална пациентска организация смята, че има неяснота какви действия следва да предприемат българските граждани и гражданите на други държави, които идват у нас от райони с огнища на коронавирус, но нямат симптоми. Такава неяснота съществува и сред българските работодатели относно контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители, контактували служебно или лично с високорискови граждани, твърдят от организацията и настояват Министерството на здравеопазването и Здравната каса незабавно да дадат задължителни указания за действие на личните лекари и лечебните заведения.

За населението да се проведе информационна кампания какви профилактични, предпазни и ограничителни мерки да се предприемат и при какви условия е наложителна самоизолация на високорисковите пациенти. Тези действия да бъдат съгласувани в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, с цел намаляване на негативното влияние върху националната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във