Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната ни сигурност е над бежанския проблем

Армията трябва да се намеси за охраната на границата на страната ни. Виждаме, че това е вече и общо европейска практика. Това коментира в ефира на Нова телевизия заместник-председателят на АБВ Румен Петков. 

Според него Министерството на вътрешните работи е с ограничен бюджет и затова не може да се очаква, че ще се справи с бежанския натиск към страната ни. 

"Тук въпросът е държавнически. Той не бива да бъде гледан емоционално през призмата на политически или ведомствени интереси", отбеляза Петков. 

Той бе категоричен, че страната ни трябва да търси хуманните решения за справяне с бежанската криза. Те обаче трябва да бъдат такива, че да не застрашават националната ни сигурност.


"Трябва да се използват всички инструменти в рамките на закона и човешките права. Ние имаме граница. Тази граница се охранява по определен ред и ако този ред бъде заобиколен от когото и да е, то той извършва престъпление спрямо Република България. Държавата има своите инструменти, за да брани националната ни сигурност. Тук не трябва да се гледа емоционално. Ние разбира се трябва да търсим хуманното решение, но това хуманно решение не може да излиза извън рамките на гаранциите за националната ни сигурност. Трябва да отговорим и на въпроса, ние можем ли да поемем мигрантската вълна, която идва от Одрин насам? Можем ли да издържим? Можем ли да създадем на тези хора нормални условия за живот в България? Можем ли да ги адаптираме под каквато и да е форма? Ние трябва честно да кажем и на тях и на нашите партньори, че България няма такъв потенциал“, посочи Петков.


 

Той коментира и предложенията за конституционни промени като бе категоричен, че АБВ не подкрепя идеята за нов тип квотно разпределение на прокурорската колегия към ВСС, тъй като това щяло да позволи политическа намеса в работата на независимия орган.

По думите му подобно било становището и на представителите на Веницианската комисия, само че срещите с тях се провели без необходимата публичност. 

"Знаем, че всички тези мероприятия до сега бяха публични, каниха се журналисти и обществото бе сериозно информирано за една или друга теза и позиция. Докладът на Веницианската комисия ще бъде готов в началото на октомври, а ние казваме, че сме ги питали, но не ни интересува тяхното мнение и стартираме дебата на 23 септември“, уточни още Петков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във