Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната многопрофилна детска болница ще бъде университетска болница

Създаването на Национална многопрофилна детска болница е тежък технологичен процес, казва в интервю за БНР проф. д-р Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет по “Спешна медицина” и участник в обсъждането. Проф. Младенов е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда" и автор на книга за изграждането на детски интензивни звена и неонатологии.

В момента има малко такива спешни звена. Ще има обществено обсъждане и след като се реши коя от двете концепции ще бъде избрана - за реновирането и инженерно-строителното укрепване на съществуващия скелет на сграда, или тоталното разрушаване, за да се направи изцяло нова сграда, съобразена с изискванията на XXI век. 

Това ще бъде университетска болница, няма да бъде само градска болница, а национален консултативен център за цяла България, уточнява проф. Младенов. Като проблематични той очерта интензивните звена, дневния център, където децата ще получават специализирана грижа през деня и дали ще има травматични звена. В новата болница ще има пет вида интензивни легла. Капацитетът ще бъде около 500 легла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във