Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната кардиологична болница остана без медицински сестри

Лекари от Националната кардиологична болница в София алармират, че заради липса на специалисти има реален риск да загубим единствения център за лечение на вродени детски сърдечни малформации.

„Нашата тревога идва от това, че сме със силен недостиг на специалисти по здравни грижи - медицински сестри. Ние трябва да имаме поне пет сестри на смяна. Това е тежка работа без аналог“, заяви пред БНР д-р Стоян Лазаров, детски кардиохирург от Националната кардиологична болница.  Той отбеляза, че за да може да има отпуски, трябва да се намалят леглата, т.е. да се намали оперативната активност. Той подчерта, че 1/4 от целия годишен обем на работа е за пациенти под 1-месечна възраст, а 50% под 1-годишна възраст. Такъв е световният стандарт.

Д-р Стоян Лазаров си обяснява липсата на млади кадри с това, че трябва подкрепа не само от Здравната каса, но и от Министерството на здравеопазването. Кардиохирургът не помни откога държавата в лицето на министерството не е положила грижи, за да са окомплектовани технологично. 

През тази седмица здравният министър Кирил Ананиев обиколи болници в страната, за да разяснява новата методика за формирането на възнагражденията в сектора.  Той предлага заплатите на санитар – медицинска сестра – лекар да бъдат в съотношение 1 към 1,7 към 2,2. Тези параметри на практика преповтарят заложеното в Колективния трудов договор в здравеопазването. Въпреки това обаче протестите на медицински сестри не спират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във