Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната библиотека вади съкровища на Шекспир и Сервантес

В зала „История на книгата“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ от днес (23 април) може да разгледате експозицията с оригинални издания на Шекспир и Сервантес от фонда на най-голямата ни книжовна съкровищница.

Поводът – Световният ден на книгата и авторското право. От Националната библиотека привличат читателите си към експозицията с два цитата от големите писатели Шекспир и Сервантес.

Първият - на Мигел де Сервантес Сааведра (1547-1616) гласи: „Любовта е толкова голяма сила, че може да бъде надмината само от летенето“. А вторият - на Уилям Шекспир (1564-1616) звучи така: „Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“.

Причината да се цитират двамата автори е, че от 1926 г. 23-ти април е обявен за ден за почит към автора на „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“. В същото време 23-ти април е и ден на Уилям Шекспир, тъй като английският драматург завършва земния си път на тази дата през 1616 година.  

Затова през 1995 г. ЮНЕСКО предлага на 23 април да бъде отбелязван Денят на книгата и авторското право, тъй като датата е свързана с двамата световноизвестни поети и писатели.

По повод празника министърът на културата Боил Банов отправи поздрав към писателската и читателската общност в страната, публикуван на сайта на Министерството.

В него той не пропуска да отбележи, че тази година продължават да действат програмите „Помощ за книгата” и „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Министърът подчертава, че за първи път се реализира и изцяло новосъздадената програма за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата. Припомняме, че тя е свързана с подпомагането на културния сектор – един от най-тежко засегнатите по време на пандемията.

„Заложените за тази година средства в бюджетната програма за подпомагане развитието на българския книжен сектор, библиотеки и читалища са увеличени на общо 9 205 200 лева“ – обявява още министър Банов.

Накрая той завършва поздрава си с напомнянето, че книгата е повече от най-добрия подарък, който можем да получим; че тя е истински безценен дар, който остава с нас завинаги, и че всяка закупена книга е начинът да могат да се появяват още много книги след нея.

От друга страна всеки, който наскоро е бил в читалищна библиотека в покрайнините на София или извън столицата, не може да не е забелязал с колко малко нови заглавия разполага фондът й. В такъв случай напомнянето, че „книгата остава с нас завинаги“ търпи корекции – Световният ден на книгата е добър повод да купим ново заглавие и след като го прочетем, да го дарим на най-близката до нас читалищна библиотека. И да си го кажем честно - 9 205 200 лева не са космическа сума и биха стигнали за издаването на около 920 нови заглавия на български автори, задоволили се със скромни авторски хонорари. По данни на книгоиздателския бизнес у нас всяка година излизат около 1200-1500 нови заглавия на български автори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във