Банкеръ Daily

Общество и политика

Националната библиотека с виртуална изложба и рубрика "COVID-19"

На преден план се вижда "Гуляй" на Чудомир

След обявяването на извънредното положение в страната на 13 март 2020 г. за период от един месец  от Националната библиотека откриха на електронния си сайт специална рубрика COVID-19.

Там може да се намери информация, както как да се пазим от заразяване, докато сме на път, така и списък с безплатни платформи за дистанционно обучение и ресурси, които учителите могат да ползват, за да улеснят процеса на обучението.

Сред безплатните ресурси са:

Освен това от Националната библиотека предлагат на читателите си виртуална изложба, посветена на "130 години от рождението на Чудомир". Димитър Христов Чорбаджийски -Чудомир е роден на 25 март 1890 г., в село Турия. Във виртуалната изложба можете да видите кориците на известните му книги "Не съм от тях" (1935), "Нашенци" (1936), "Аламинутъ" (1938), "Кой както я нареди" (1940), "Консул на Голо бърдо" (1947), "Пестете ни времето" (1969) и др. В изложбата е включена и картината "Гуляй" на Чудомир от 1939 г., имайки предвид, че той е завършил Държавното художествено-индустриално училище в София и е специализирал рисуване в Париж. Иначе малко известен факт е, че освен че рисува карикатури и пише фейлетони, разкази и епиграми, той има и краеведски изследвания, които са приносни за музейното и читалищното дело.

И докато от Националната библиотека предизвикат интереса на читателите си с виртуалната изложба за Чудомир и позовавания на пулмолог, който казва, че паниката и страхът потискат имунните клетки, от Националната галерия са обявили, че затварят всички свои филиали, включително и за индивидуални посещения, а Комисията за износ на произведения на изкуството към Галерията ще работи в Двореца само в понеделник – на 16, 23 и 30 март, от 10.00 до 12.00 часа.

Народният театър "Иван Вазов" е обявил, че преустановява своите представления до 29 март 2020 г., като зрителите ще имат възможност да върнат или презаверят закупените (включително и онлайн) билети на билетните каси след 29 март 2020 година. От Народния театър молят при връщането или презаверяването онлайн закупените билети да бъдат предварително разпечатани.

От Софийската опера и балет също обявяват, че до 13 април 2020 г. преустановяват всички свои представления, като освен това и билетната каса, и информационният й център няма да работят до 29 март 2020 г. включително. След това всеки зрител, който е закупил билети за отменените спектакли, ще може да ги презавери на касата на Софийската опера (ул. "Врабча" №1) за спектакъл по негов избор или цялата сума ще му бъде възстановена.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във