Банкеръ Daily

Общество и политика

Национална кампания "Да за живот" ще насърчава донорството

Започва национална програма за насърчаване на донорството до 2023 година. По време на кампанията под мотото "Да за живот" медицинските заведения ще предоставят на всеки човек карта, с която да реши дали дава съгласието си органите му да бъдат използвани за трансплантация. Това обяви в рамките на пленарното заседание в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който представи какво е текущото състояние и какви са проблемите и перспективите пред трансплантационната дейност в България.

"Тази карта няма юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение докато човек е жив, дали иска да бъде донор или не. Това ще послужи само на близките и на семейството на човекът, който е изявил своята воля. Когато той изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите родни и близки да вземат мотивирано решение," поясни министър Ананиев. Той представи данни, които разкриват, че 33 лечебни заведения у нас имат удостоверения за поддържане на донори в мозъчна смърт, а 7 болници могат да правят трансплантация на органи. През миналата година у нас са направени едва 16 трансплантация от трупни донори.

Дългогодишно натрупваните проблеми пред трансплантационната дейност в България, както и недостигът на органи изискват трайни решения, отбеляза министърът на здравеопазването. По негови думи източници за финансиране на тази дейност и съответните перспективи за нейното развитие могат да бъдат средства ЕС и от държавния бюджет. Министерството на здравеопазването продължава активната работа по задълбочаване на двустранното сътрудничество между България, Австрия, Германия и други държави, които имат отличен опит в областта на белодробната трансплантация. Очакванията са още в началото на 2021 година в България да бъде осъществена първата белодробна трансплантация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във