Банкеръ Daily

Общество и политика

Национална библиотечна седмица 2019 призовава за реформиране на библиотечния сектор у нас

Кампания "Национална библиотечна седмица" ще се проведе от 13 до 17 май под наслов "Книгите са само началото…" с поредица от разнообразни събития в цялата страна. Организатор на инициативата е Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Фондация "Глобални библиотеки – България" и с подкрепата на Фондация "Америка за България".

14-тото издание на "Национална библиотечна седмица" е с цел ангажиране на вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти с неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му. По време на кампанията ще се проведе второто издание на буккросинг инициативата "Храна за ума", организирана от Нов български университет. Сто заглавия, регистрирани на сайта на световното движение, ще бъдат оставени в определени буккросинг зони и места за споделяне на книги в София.

Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас се включва в Библиотечната седмица. с кампанията "Върнете книгите в техния дом!", при която всеки читател, пропуснал срока за връщане на заети за четене у дома книги, ще може да ги върне в библиотеката, без да заплаща дължимата глоба за просрочения период. На 15 май ще се проведе и Ден на отворените врати с безплатни читателски карти.

Библиотечният сектор в България обединява над 4 000 обществени, училищни и академични библиотеки, а годишните посещения са над 11,5 млн. По данни на проучване на Фондация "Глобални библиотеки – България" сред обществените библиотеки през 2017 г. днес 39% от читалищните библиотеки нямат абонамент за периодични издания, едва 35% от новопостъпилата литература в обществените библиотеки се набавя чрез покупка, само 2% от тях предоставят достъп до платени бази данни, а 0,2% е делът на дигиталните документи в библиотечните фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във