Банкеръ Daily

Общество и политика

Национален парк „Рила“ представя своите обитатели

По повод Седмицата на гората дирекция „Национален парк Рила“ представя уникалната защитена територия в социалните мрежи. Презентацията „Кой живее в горите на Национален парк Рила“ се излъчва от Посетителски-информационен център – Благоевград и може да се гледа във Фейсбук- https://www.facebook.com/NationalParkRila/videos/206395830651896

Екипът на парковата дирекция ще представя и други природозащитни инициативи и теми, свързани с природните богатства на защитената територия.

 Национален парк “Рила” с площ от 81 046,0 ха е най-големия от трите национални парка в България. Обхваща безлесната зона по билото на планината и лежащия под нея пояс от иглолистни и широколистни гори, съставляващи около една трета от целия масив на Рила планина.

В защитената територия са разположени 4 резервата. Те заемат 20% от територията на парка. Сред тях е “Парангалица”, който е вторият резерват в България, обявен през 1933 година, опазващ едни от най-представителните смърчови гори в Европа със средна възраст над 240 години и височина на отделни дърветата над 55 метра..

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във