Банкеръ Daily

Общество и политика

Начинът, по който се отнася ГЕРБ към изборния процес, е скандален, смята Вигенин

Машинното гласуване беше въведено, за да се върне доверието в изборния процес. Сега с отмяната му и с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите, в средата на годината, е не само антидемократично решение, но и крачка към авторитаризъм в България. Това заяви пред НТВ заместник-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин.

"Начинът, по който се отнася ГЕРБ към изборния процес, е скандален - посочи той. - Видяхме, че около два месеца преди евроизборите се правиха промени в изборното законодателство - една абсолютно недопустима практика". Още повече, че има прието правило, според което шест месеца преди вот не се променят изборните закони.

"Орязването на парите за партиите и отмяната на машинното гласуване цели едно - запазване на властта на ГЕРБ в общините на всяка цена. Това няма да остане без последствия. Ние изпратихме писма до редица институции, които се занимават с тези въпроси", добави заместник-председателят на Народното събрание.

Неговото мнение е, че бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват с определени решения, от което губи народът. Вигенин призна, че на БСП ще е много трудно на предстоящия местен вот, но тя ще заложи на силни кандидати в изборната надпревара.

"Ще се опитаме да бъдем конструктивни и да отстояваме нашите позиции, но какви ще бъдат отношенията ни в парламента зависи от управляващото мнозинство - дали е склонно да отчита нашите виждания. Важно е и дали това мнозинство е готово да погази базисни принципи на демокрацията", обясни политикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във