Банкеръ Daily

Общество и политика

Началниците на отбраната от Централна Европа се събират в София

Министерство на отбраната

Годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа ще се състои в София на 17 и 18 ноември.

За участие в заседанието в България е пристигнал генерал Тод Уолтърс - командващ на Европейското командване на САЩ, което е съорганизатор на форума.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посреща своите колеги от Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, както и генерал-адютантите от Националната гвардия на САЩ от щатите, които са техни партньори - Алабама, Илинойс, Индиана, Колорадо, Минесота, Небраска, Охайо, Тексас и Тенеси.

От българското военно ведомство информират, че форумът разглежда въпроси, свързани с основните предизвикателства в регионален мащаб в областта на сигурността и в контекста на последните промени в обстановката на сигурност в Европа, както и бъдещи възможности за предприемането на колективни усилия за тяхното преодоляване и за задълбочаване на конструктивното сътрудничество между армиите на посочените страни и САЩ.

В първия ден от конференцията се е състояла сесия с участието на главните сержанти на европейските държави участнички, на Европейското командване на САЩ и на партньорите от Националната гвардия на САЩ по Програмата за партньорство. Обсъдени са въпроси по подобряването на процесите за набиране и задържане на служба на военнослужещи, с акцент върху осигуряването на ясен модел и стимули за кариерно развитие. Дискутирани са още отговорностите и ролята на сержантския състав като бъдещи лидери и съветници на командирите, като акцентът е бил поставен върху развитието на всеки войник чрез адекватна система за заплащане, еквивалентна на цялостен принос и отговорности. Изграждането и поддържането на взаимно доверие и комуникация между сержанти на командни длъжности и командири също е било обект на обсъждане. Участниците във форума са се спрели и на темата за изграждането на професионална и базирана на доктринални документи образователна система, която да подготвя компетентни и способни войници.

Сесията е завършила с постигането на консенсус от участниците по конкретни предложения за подобряване на развитието на сержантския състав, които ще бъдат отправени към началниците на отбраната и генерал-адютантите за разглеждане в рамките на утрешното им съвместно заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във