Банкеръ Daily

Общество и политика

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите от коронавируса

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас. "Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване", добави Ангелов.

"Оптимистичната тенденция е налице, както при броя на заболелите, така и на починалите. Промяна на мерките ще има, когато тази тенденция е устойчива", потвърди държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

Натискът върху болниците а намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"'Отчитаме успех на първите дни във ваксинацията. За ВМА имаше определени 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. Наложи се да върнем много колеги особено след първия ден. Вторият ден дойдоха много колеги, незаписани дори в големия списък, които изявиха желание. Това за нас е много радостно, че има заразителен характер още от първия ден", допълни Мутафчийски.

1729 са новите случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 8475 теста, обобщи данните на Единния информационен портал здравният министър. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 201 220 души. От тях активните случаи са 75 370.

В болница остават 4831 пациенти, 467 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 118 335. От тях 2933-ма са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 110 - общо 7515 са жертвите на болестта у нас.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „Системата е готова да превключи във всеки един момент. Но продължителното обучение в електронна среда създава трудности, които не можем преодолеем“, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Здравният министър благодари на лекарите, които и в новогодишната нощ ще продължат да се грижат за пациентите. "Надеждата дойде с ваксините", каза той.

Ангелов представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията си - Цанка Досева. Поводът е, че тази година беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката. "Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице", заяви Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност.

"Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя", каза 82-годишната Цанка Досева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във