Банкеръ Daily

Проф. Костадин Ангелов:

Наблюдава се "подмладяване" на пациентите с ковид

Наблюдава се "подмладяване" на пациентите с ковид, което е тенденция на национално ниво. Това заяви пред журналисти в Смолян здравният министър Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че към настоящия момент няма притеснения за недостиг на легла, а там, където има повишен натиск, ковид леглата се увеличават. В болницата в Благоевград ще се направи проверка, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на родилката, уточни министър Ангелов. Вицепремиерът Марияна Николова и министър Костадин Ангелов посетиха днес МБАЛ-Смолян.

Ситуацията в Смолян е контролирана, според здравния министър. В областната болница има 154 легла за ковид пациенти от общо 306 места. МБАЛ- Смолян сега разполага с 90 свободни ковид легла, с които според министър Ангелов могат да бъдат поети нуждите, ако се повиши натискът към лечебното заведение.

От Областния оперативен щаб посочиха като по-сериозна епидемичната ситуация в Златоград, където се наблюдава повишена заразяемост и заболяемост от коронавирус. Ако в следващите 7-10 дни няма подобрение на ситуацията в Смолян и областта, от щаба имат готовност да въведат и по-стриктни локални противоепидемични мерки.

"Откриваме летния туристически сезон от 1 май, а мотото ни е България да бъде безопасна дестинация и да осигурим безопасно лято", заяви министърът на туризма Марияна Николова. Тя допълни, че утре предстои да бъде издадена нейна заповед, с която ще бъдат конкретизирани мерките за безопасност за местата за настаняване, хранене и развлечение за целия летен сезон. Правилата, които важат за кабинковите и въжените лифтове, ще продължат да се прилагат и през лятото. Министър Николова заяви, че по отношение на туристическия сезон, контролът ще бъде безупречен.

Вицепремиерът прогнозира зимният туристически сезон да продължи поне до 10 април, ако метеорологичната обстановка позволи. "Над 60 процента е спадът за зимния сезон, но въпреки това имаме сезон благодарение на получения от България печат за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм", отбеляза министър Марияна Николова. Все пак имаме сезон и това се дължи на навременните мерки и стриктния контрол, който се осъществява на терен, смята вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във