Банкеръ Daily

Общество и политика

Наближаването на изборите напомняло на Валери Симеонов, че не е много видим за електората

Има ли икономическо-политическа криза в страната, каквато вчера очерта лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Това коментираха пред БНР политолозите доц. Румяна Коларова и доц. Борис Попиванов, и двамата от Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Доц. Коларова смята, че резултатите от местните избори са много важни за Симеонов и партията му. "Големият въпрос е доколко той ще бъде електорално видим на изборите за местна власт", посочи политоложката.

По думите ѝ заемането на критична позиция спрямо управляващите е изключително важно и е "от ключово значение за Валери Симеонов". Тя коментира, че трябва да се проследи дали няма да се повтори казусът с Реформаторския блок при кабинета "Борисов 2".

"Тънката червена линия не е отношението към ДПС, не е темата енергетика, туризъм или животновъдство, а отношението към ГЕРБ, като мандатоносител и като партньор в управлението. Това е въпросът, на който в рамките на две седмици Симеонов трябва да даде отговор", категорична бе Коларова.

Според доц. Борис Попиванов кризата, за която говори лидерът на НФСБ, е по-скоро социална, не толкова политическа. "Идването на изборите напомня на Симеонов, че той не е много видим", заяви политологът и прогнозира, че "НФСБ ще продължават да клатят лодката на управлението, за да разберат избирателите, че във властта има и други, а не само ГЕРБ". Тоест, целта е тези, които подкрепят властта, да не гласуват само за ГЕРБ, а да видят и малките партньори и да гласуват и за тях, според обяснението на Попиванов.

Според доц. Коларова фокусирането върху ДПС е стратегически верен избор на патриотите, защото и консолидира избирателите, и ги мобилизира.

Доц. Попиванов пък обясни поведението на Валери Симеонов като опит за пряко въздействие върху Бойко Борисов. "Има широко мнение, че раздялата между Борисов и Цветанов е сериозен проблем за ГЕРБ, който не е изживян, може би. Позоваването на Цветанов е своеобразен удар върху Борисов, за да може по-внимателно да чуе това, което говори Валери Симеонов", коментира политологът.

Той допълни, че за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов след отпадането на "Атака" Валери Симеонов му е важен в коалицията "Обединени патриоти".

Според Румяна Коларова на местните избори ще бъде измерена електоралната тежест на всяка една от трите партии в малката коалиция и в момента те са максимално мотивирани да получат добри резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във