Банкеръ Daily

Общество и политика

На втори тур ще бъдат избрани кметовете на 97 общини и 377 кметства

Кметовете на 168 от 265-те български общини са избрани на първия тур на местните избори. От тях девет са кметове на областни градове, обяви Централната избирателна комисия.

В неделя, 3 ноември, ще се проведе балотаж за избор на 97 кметове на общини, 377 кметове на кметства и за избор на 31 районни кметове, обявиха от ЦИК. Междинни данни сочат, че избирателната активност на първия тур е близо 51 процента.

Към 12 ч. ЦИК беше получила изборните протоколи от 220 от 265-те общини. От областните центрове книжата си не бяха предали от София, Пловдив и Стара Загора. На този фон е ясно, че в 9 областни града е избран кмет, а в останалите 18 в неделя ще има балотаж, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Въз основа на тези протоколи, които са предоставени към момента, ние знаем, че в 9 места, в 9 общини няма да има балотажи. В останалите места ще има балотажи. Все пак хубаво е да имаме окончателната информация, за да може вече да предоставим пълния списък на местата, където ще има балотажи. Още от сутринта очакваме да пристигне Общинската избирателна комисия в Столична община. Те във вчерашния ден приключиха приемането на всички протоколи от страна на секционните избирателни комисии", обясни Андреев.

ОИК София обяви окончателните резултатите от местите избори в столицата. Вече е ясно, че кметът на Столичната община за следващите 4 години ще бъде избрана на балотаж в неделя. Балотаж ще има и в 22 от 24-те столични района. На първи тур е избран само кмет на район Банкя и на "Кремиковци". Днес стана ясен и новият състав на Столичния общински съвет.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във