Банкеръ Daily

Общество и политика

На всеки 2 секунди някой в България се нуждае от кръвопреливане

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България. Около 450 мл кръв могат да спасят до три живота. Това каза Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Българския Червен кръст във връзка със Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора, които отбелязваме днес.
 
"Много често пациент може да пропусне животоспасяващ орган, ако няма налична съвместна кръв, за да се обезпечи трансплантацията. Близо 600 души на ден се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца", обясни Тодоровска, цитирана от "Дарик". 
 
Тя отбеляза, че се наблюдава ръст в броя на доброволните кръводарители в младежка възраст и уточни, че всеки желаещ да дари кръв, може да го направи постоянно в най-близкия специализиран пункт или лечебно заведение.
 
"Много често обществото не знае, че кръводаряването не само не е вредно, а е полезно. Това е голям минус, защото от страх хората понякога не отиват да даряват кръв. Това отнема не повече от 30 минути, а кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло. Костният мозък се стимулира и всички се подмладяват. Затова е Европа кръводаряването е естествено, хората даряват, защото знаят, че помагат на някой друг и в същото време правят добро и на себе си", обясни Надежда Тодоровска.
 
Тя каза още, че българинът е готов да дари кръв, но трябва да знае за кого и по какви причини да го прави и все още не го прави без апел и конкретна акция.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във