Банкеръ Daily

Общество и политика

На трети избори ГЕРБ ще се върне на "бял кон", очаква Плевнелиев

Експрезидентът Росен Плевнелиев продължи атаката на ГЕРБ срещу служебното правителство и президента Румен Радев. ГЕРБ свика извънреден брифинг, за да сподели недоволството си от кадровите промени, направени от служебния кабинет, докато Плевнелиев превзе телевизионния екран. Недоволството на хората на Борисов се изля, след като с решения на Министерския съвет бяха уволнени шефовете на НАП и агенция "Митници" - Галя Димитрова и Георги Костов.

Според Плевнелиев тази чистка е подготвяна преди това. "Популистът русофил Радев получи цялата власт в държавата. Президентът не спази Конституцията като поиска оставката на главния прокурор и на министър-председателя с високо вдигнат юмрук, той поиска властта по незаконен начин", коментира враждебно Плевнелиев пред bTV.

"Едно служебно правителство преди всичко трябва да преведе България през коректен път и демократичен начин към нови избори, които да бъдат легитимни. Каква е работата му тогава да извършва мащабни чистки и то още в първия ден. Имаме едно предизборно служебно правителство на президента Румен Радев, който се бори за преизбиране. Той има абсолютната власт в България, няма НС, няма други политическо партии. Той си назначи не министър-председател, а началник на щаб, негова дясна ръка и послушен човек. Никога досега български президент не е правил това", възмути се бившият държавен глава и ексминистър в първото правителство на Борисов.

Огласеният аргумент за отстраняването на Галя Димитрова от НАП бе "системно неизпълнение на служебните задължения", обвързано с теча на лични данни през 2019 година. Георги Костов бе освободен заради доклад на ОЛАФ за нередности. "Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", съобщи служебният финансов министър Асен Василев.

Въпреки това според Росен Плевнелиев, ако на следващите избори политиците не намерят решение на очевидно сложната задача, която народът ще даде, то на трети вот е повече от ясно, че ГЕРБ ще се върне на „бял кон“, защото може да е всичко, но поне хората могат да ги припознаят като по-малкото зло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във