Банкеръ Weekly

Общество и политика

НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПИСТА ОСТАНАХМЕ САМО НИЕ

Петя Шопова депутат от ПГ на Евролевицата, пред в.БАНКЕРЪ

Г-жо Шопова, изненада ли ви с нещо началото на този политически сезон?


- Не, не ме изненадва. Това, което се случва, можеше да бъде прогнозирано. В нашата парламентарна група мислим, че в българския политически живот трябва да има стабилизиращи фактори и възприемаме своята дейност именно като такъв фактор на стабилност. Животът на хората може да се промени само ако ние, политиците, си свършим работата, за която сме избрани. От тази гладна точка е недопустима толкова остра конфронтация и самоцелни политически конфликти, които не довеждат до продуктивна политика. Това напрежение не се отразява добре върху нашата истинска работа.

Не е ли странно, че преди избори дебатът между политиците не е на политически теми?


- Това е признак на известно безсилие. Истинският политически дебат днес би трябвало да е свързан с други проблеми. Първият сред тях, според нас, са общините. От практическа гледна точка там има за разрешаване множество важни въпроси. Ние настояваме пред министър Муравей Радев Министерството на финансите да се ангажира с някои конкретни неща. Например - с изплащането на онези задължения към водоснабдяване, топлофикация..., които е необходимо непременно да отпаднат от ангажимента на общинските бюджети. Друго наше искане е в най-бедстващите общини да има специална поддръжка от държавата. Третият ни приоритет е бюджетът за 2001 г. да изразява в по-висока степен интересите на общините. За съжаление тези важни въпроси в момента не се намират в центъра на вниманието на политиците, въпреки че много от тях твърдят точно това. Поради тази причина проблемите не се решават нито толкова бързо, нито толкова отговорно, нито толкова качествено.

За първи път Евролевицата ще участва в изборите като парламентарна сила. Как се подготвяте за битката?


- За този политически сезон сме набелязали две основни сфери за своята дейност. Първата изцяло е свързана с живота на хората, с общините и земеделието, от което зависи продоволствието. Законопроект номер едно за нас е за влогово-кредитните кооперации, който ще даде възможност за кредитиране на дребния бизнес, ще стимулира дребното производство и ще облекчи семействата. Вторият законопроект, който сме приготвили, е за свободните икономически зони. Според нас в България е наложително да се създадат такива зони, тъй като по традиционния начин икономиката ни ще се развива сравнително бавно. В същото време сме сигурни, че икономическите зони ще стимулират икономическото развитие, особено ако са в такива райони като Варна и Русе. Третият закон, на който много държим, е за минималното почасово заплащане. Освен че би извадил на светло сивата икономика, той ще позволи и прецизно да се определи цената на нашия труд - от най-простия до най-сложния.


Другата сфера, в която ще насочим усилията си през този сезон, разбира се, е политическата. Тук държим възможно най-скоро да се приеме законът за политическите партии. На консултациите, които вече проведохме, мнозинството се ангажира това да стане през октомври. Което е много добре, тъй като ще регулира и създаването на нови партии и финансирането им от държавата, и контрола от страна на Сметната палата. Смятаме, че тези въпроси са много важни за цялостното функциониране на политическата система в България. Много важен в това отношение е и избирателният закон. Ние предлагаме да се въведе мажоритарен елемент в избора на новия парламент. Това ще е изключително полезно за обществото. А и последните изяви на президента направиха тази необходимост още по-актуална. Предложението ни е да се въведе пропорционална система с мажоритарен елемент. С други думи - да се гласува двустепенно. Така гражданинът ще гласува с бюлетината на партията, която е избрал, и върху която по азбучен ред са подредени имената на политиците. Той обаче ще може да отбележи със знак имената на онези политици, които сам предпочита. И на практика не партийните централи ще подреждат личностите в листата, а самите гласоподаватели. По такъв начин чувствително ще се повиши избирателната активност, защото ще се даде възможност на хората да изберат не само партията, но и политиците, с които тя да бъде представена в Народното събрание. Другият основен момент е, че въпросната техника ще освободи новите депутати от абсолютната зависимост на партийните централи.


Известно е, че останалите политически сили засега ще се въздържат да подкрепят подобна идея. Но ние много разчитаме на общественото мнение, на гражданското общество и на медиите. Тази система би променила впечатлението, че само 40-50% от българските граждани избират парламента.

Не ви ли притеснява запазването на сегашния четирипроцентен праг?


- За нас това не е проблем. Мислим обаче, че за да сме достатъчно демократични, този въпрос трябва да бъде решен по друг начин. Проф. Драгомир Драганов внесе нов проект за избирателен закон. В него е предвидена трипроцентова бариера. Това ще позволи и на други политически сили, които в момента са извън парламента, да получат представителство в него. Ще имаме по-голяма представителност на 39-ото Народно събрание и ще създадат възможности за формирането на по-широки коалиции.

До каква степен отцепването на кръга Социалдемократи разстрои работата във вашата партия?


- След конгреса, на който това се случи, в БЕЛ започна процес на прочистване. Истината е, че седем месеца по-рано ние като партия и всеки поотделно бяхме в много тежко психическо състояние. Противоречията, изглежда, са били много сериозни. Погледнато практически, бившите ни колеги не успяха да отцепят нищо от Евролевицата, но създадоха доста напрежение. Независимо от първоначалните им уверения, че искат да бъдат единствено вътрешнопартийна опозиция, по всичко личи, че те още тогава са били решени да създадат нова политическа формация. Някои от хората, които им повярваха, сега се дистанцират от тях, защото разбраха, че става въпрос единствено за дребнави лидерски амбиции. Освен това отцепилите се явно не следват една принципна социалдемократическа политика, а се превръщат в прост елемент от политиката БСП плюс, която не дава нищо на лявото пространство. Прилепянето на плюсчета, от които като цяло към двайсетте процента на БСП ще се прибави не повече от един процент, ще направи социалдемокрацията в България слаба. Ето защо мисля, че случилото се с БЕЛ на конгреса е добро. Дори в организациите, като силистренската, в която имаше най-сериозни сътресения, пречистването е истинско. Разбира се, че онези, които се присъединиха към нас преди предишните избори, са останали чуждо тяло. Днес Евролевицата и нейните структури са във форма и сме се заели с разрешаване на въпроси и проблеми на практическата политика предимно в тези общини, в чието управление участваме. Искаме хората да виждат, че правим продуктивна, ефективна политика. Това е и основната, най-съществена разлика между нас и БСП. Ние сме малка парламентарна група, но доказваме, че дори и така, дори и в опозиция, можем да вършим работа, да защитаваме интересите на нашите избиратели, на едно съсловие или на една община. Ако твърдим, като БСП, че днес нищо не можем да направим, тогава защо да ни избират в бъдеще?

Защо изведнъж останахте толкова изолирани в лявото пространство?


- Изобщо не сме изолирани. Така говорят тези, които се продадоха за едно или две депутатски места в коалиция БСП плюс. Ние сме първата социалдемократическа парламентарна група. Поканени сме като членове наблюдатели на Социалистическия интернационал. Пред нас е и ПЕС. Имаме мисията в следващия парламент да вкараме още повече социалдемократи и да участваме в управлението на страната.


Разбира се, Евролевицата е открита за сътрудничество с другите леви партии. Откриваме обаче, че т.нар. две писти вече не съществуват, тъй като всички отидоха на пистата на БСП. На социалдемократическата писта останахме само ние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във