Банкеръ Daily

Общество и политика

На следващите избори би трябвало да има машинно гласуване

Централната избирателна комисия отбелязва на днешното си заседание Световния ден на изборите. За 15-а година ЦИК чества деня, посветен на едно от основните демократични права на гражданите, залегнали в конституцията.

На заседанието на ЦИК са поканени студенти от юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да обменят идеи за изборното право и за участието на младите хора в изборния процес.

Решението за отбелязване на Световния ден на изборите се приема през 2005 г. на международна конференция на Асоциацията на избирателните комисии от Централна и Източна Европа, която е проведена в Унгария. ЦИК е един от първите членове на тази асоциация.

От комисията посочиха, че целта на отбелязването е чрез различни събития да се информира обществото за постиженията и за новите предизвикателства в различните избирателни системи. И не на последно място да се привлекат младежите като активни участници в изборите.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че комисията в момента в работни групи обсъжда отделни части и раздели на доклада, който ще бъде внесен в парламента, с анализ на проведените избори миналата година, както и с препоръките, които се правят във връзка с евентуална промяна на законодателството.

"От тази гледна точка отчитаме, че проведените миналата година избори са преминали нормално", каза пред БНР Андреев.

Според него няма основание да се счита, че не трябва да има машинно гласуване на следващите избори – президентски и парламентарни. Въпросът е организационен, но и трябва промяна в законодателството – как точно ще става закупуването на машини и целият логистичен въпрос, обясни говорителят на ЦИК. "За следващите парламентарни избори би следвало да има машинно гласуване, така както и за следващите президентски избори, тъй като през 2021 г. би трябвало да бъдат проведени тези избори като редовни", допълни той.

Във връзка с актуалността на избирателните списъци и чистенето им от мъртви души Андреев уточни, че в следващите месеци следва да има отговор от общините и ГРАО на въпроса за нови актуални списъци. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във