Банкеръ Daily

Общество и политика

На рождения си ден Борисов е на военно учение в Шабла

Премиерът Бойко Борисов навършва 60 години. Традиционно лидерът на ГЕРБ не празнува рождения си ден, а го прекарва в работен режим. Борисов и висши военни от САЩ и Сърбия наблюдават днес бойните стрелби на тактическото учение "Шабла 2019".

"Това са лични неща. Най-важното е да сме живи здрави, както и всички останали. И президентът ми се обади сутринта да ме поздрави. "Щях и аз да дойда днес, но заминавам за Унгария иначе щяхме да го минем за фойерверки за рождения ден" ми каза и се посмяхме двамата", коментира Борисов.

Премиерът предпочете да коментира провеждащото се учение.

"Най-важното е, че на Балканите мирът може да съществува само, когато сме единни. Всичко освен мир ще е тотална щета за Балканите. Мисля, че всички държавни глави сме осъзнали, колкото повече мир има, да вдигаме доходите, това искат хората. Военните на тези учения да се надпреварват и демонстрират колко добре работят ракетите и самолетите, но само това", подчерта Борисов и помоли стрелбите да спрат за малко докато излети, за да не бъде уцелен.

На демонстрациите присъстваха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. В учението участват формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия. Ще бъдат отработени съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка", както и огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели. 

Делегацията от Сърбия е водена от министъра на отбраната Александър Вулин. Сред наблюдателите на учението са още зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, представители на български държавни институции, висши генерали и офицери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във